Rubik Kocka

Kirakások...

Magyarázatok, videók, képek és segítségnyújtás a kirakásokhoz...

 

 

Szótár

 

 

Kirakási segédlet a rövidítésekhez

 

 

Hogy miért is kell szótár a Rubik kockához?:
A válasz nagyon egyszerű, mert annyi jelölés, és kifejezés van már a kockával kapcsolatban, hogy időnként már a profi kockások se tudnak eligazodni benne. Hát ezért kell a szótár!

 


Alapfogalmak:

 

Sarokkocka (corner piece): Az az elem, aminek 3 éle van és 1 sarka, azaz ha ránézel, akkor 3 színes oldalt látsz

Élkocka (edge piece): Az az elem, aminek egy éle van, nincs sarka, és ha ránézel két színes oldalt látsz

Lapközép vagy közép (center piece): Az az elem aminek se éle se sarka, és ha ránézel egy színes oldalt látsz


Forgatási irányok rövidítése:

 

Minden forgatást úgy kell értelmezni, hogyha szembe tartjuk magunkkal, akkor az óra mutató járásával megegyezően forgatjuk. Ha a betű után aposztróf () van akkor az óra mutató járásával ellentétesen forgatjuk az oldalt / oldalakat. Ha a betű után kettes szám (2) van akkor kettőt forgatunk azon az oldalon / oldalakon. (gyengébbek kedvéért mindegy, hogy merre forgatunk kettőt, mert a végeredmény ugyanaz lesz!) Ha ugyanez a kettes szám a betű előtt van pl: 2R (ez csak 4x4x4-es kockánál van így) akkor egyszerre forgatunk két sort (a négyből) (most a Keletit és a mellette lévőt).

 

mindig innen indulunk ki:

 

 

Én a saját kockám színezését veszem alapnak (Felső: Fehér, Alsó: Sárga, Jobb oldali: Zöld, Bal oldali: Kék, Szemközti: Narancs, Hátsó: Bordó), mivel ez az eredeti színezés, de van ettől eltérő színezés is, úgyhogy ha te egy ilyen “más színezésű” kockát tartasz a kezedben akkor a képeket úgy nézd, hogy a saját színeidre színezd át gondolatban!

Hivatalos (Angol) rövídítés Régi (Magyar) rövídítés Magyarázat 2x2x2 3x3x3 4x4x4 5x5x5
L (Left) N (Nyugati) Bal (Nyugati) oldal forgatása
R (Right) K (Keleti) Jobb (Keleti) oldal forgatása
B (Back) T (Túlsó) Hátsó (Túlsó) oldal forgatása
F (Front) S (Szemközti) Elülső (Szemközti) oldal forgatása
U (Up) F (Felső) Felső oldal forgatása
D (Down) L (Lenti) Alsó (Lenti) oldal forgatása
x Kk (Keleti-kocka) A teljes kockát elfordítjuk úgy mintha a jobb (Keleti) oldalt forgatnánk
y Fk (Felső-kocka) A teljes kockát elfordítjuk úgy mintha a Felső oldalt forgatnánk
z Sk (Szemközti-kocka) A teljes kockát elfordítjuk úgy mintha a elülső (Szemközti) oldalt forgatnánk
M = R L’ x’ Nb (Nyugati-belső) A Középső sort forgatjuk úgy mintha a Bal oldalt forgatnánk -
E = D’ U y’ Fb (Felső-belső) A Középső sort forgatjuk úgy mintha a Felső oldalt forgatnánk -
S = F’ B z Sb (Szemközti -belső) A Középső sort forgatjuk úgy mintha a Szemközti oldalt forgatnánk -
r = R M’ k = K Kb A jobb oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha a jobb oldalt forgatnánk 4x4x4-esnél meg ugyanaz mint az R csak egy sorral beljebbi -
l = L M n = N Nb A bal oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha a bal oldalt forgatnánk 4x4x4-esnél meg ugyanaz mint az L csak egy sorral beljebbi -
f = F S s = S Sb A szemközti oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha a szemközti oldalt forgatnánk 4x4x4-esnél meg ugyanaz mint az F csak egy sorral beljebbi -
b = B S’ t = T Tb
A hátsó oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha a hátsó oldalt forgatnánk
4x4x4-esnél meg ugyanaz mint a B csak egy sorral beljebbi
-
u = U E f = F Fb
A felső oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha a felső oldalt forgatnánk 4x4x4-esnél meg ugyanaz mint az U csak egy sorral beljebbi
-
d = D E’ l = L Lb
Az alsó oldalt és a középső sort egyszerre forgatjuk úgy mintha az alsó oldalt forgatnánk 4x4x4-esnél meg ugyanaz mint a D csak egy sorral beljebbi
-

Egyéb fogalmak, metódusok és rövídítések:

 

Speedcubing: Speedcubing alatt “gyorskockázást” értünk, azaz a Rubik kocka minél gyorsabban való kirakását.

 

 
Orientáció: Orientáció alatt az elem egy helyben való helyzetváltoztatását értjük, vagyis helyben forgatását.

 

 
Permutáció: Az egyes elemek egymással történő cserélgetése, vagyis az elemek helyváltoztatása.

 

 
F2L metódus (First two layers method): Az első két sor egyszerre valő kirakása (ha az ember mindet tudja akkor 4 algoritmus után kész az első két sorral).

 

 
OLL metódus (Orient the Last Layer method): Az utolsó sor orientálása egy algoritmussal (ez többnyire permutálást is jelent)

 

 
PLL metódus (Permutate the last Layermethod): Az utolsó sor permutálása egy lépésben úgy, hogy az orientációja megmaradjon (tehát a kocka kirakása).

 

 

Sarkok először metódus (Corners firt method): Először a sarkokkockák permutálása a helyükre, majd orientálásuk. Ezután az élkockák permutálása a helyükre, majd orientálásuk.
 

 

Élek először metódus (Edges firs method): Először az élkockák permutálása a helyükre, majd orientálásuk. Ezután az sarokkockák permutálása a helyükre, majd orientálásuk.
 

 
Fridrich method: Jessica Fridrich fejlesztette ki ezt a metódust. Átlag 17 másodperc alatt ki lehet vele rakni a kockát (persze sok gyakorlással). A világ legtöbb speedcubere ezt a rendszert használja. Lényege, hogy egy szimpla F2L-t csinál, majd egy OLL-t és végül egy PLL-t

 

 
Zborowski-Bruchem (ZB) method: Azt hiszem a Fridrich metódus után a második legismertebb kirakási rendszer. Nagyon gyors, nagyon szép, nagyon jó, csak nagyon-nagyon sok algoritmust (799 a tükrözötteket és az inverzeket is belevéve) kell hozzá tudni, ami sok embert elriaszt. Bár a következőkben írok olyan metódusokról amik segítenek ezt megtanulni. A legjobb kockások közül jópáran ezt használják, többekközött: Ron van Bruchem, Zbigniew Zborowski, Lars Vandenbergh és Dan Harris is. Lényege, hogy egy advenced F2L metódussal (306 algoritmus) és az alsó oldalon a COLL-metódussal + pár másik forgatással nagymértékben lecsökkenti a kirakáshoz szükséges forgatások számát. Ha esetleg nem voltam elég érthető olvassátok el Zborowski honlapját!

 

 
Gilles Roux’s method: Ez egy még kialakulófélben lévő metódus, de úgy tűnik, nagyon gyors és jól használható minél kevesebb forgatásnál is. Gilles
14.71 másodperc alatt rakja ki a kockát ezzel a metódussal, ami figyelemreméltó teljesítmény! A lényege annyi, hogy először kirak egy 1x2x3-mas blokkot az egyik oldalon, majd ugyanezt a másikon, ezek után egy lépésben orientál és permutál az utolsó sorban, majd a középső sort 1 lépésben kirakja. Személy szerint ez a metódus nekem a legszimpatikusabb.

 

 
Ryan Heise’s method: Ez is egy nagyon gyors metódus, ami egy kicsit hasonlít az előzőhöz és Lars Petrus kirakási rendszeréhez. A lényege annyi, hogy szintén egy 1x2x3-mas blokkot épít, mad úgy építi fel a következő 1x2x3-mas blokkot, hogy 2 elem közös legyen a két blokkban, majd innen halad tovább. Egyébként ez a rendszer sincs teljesen kialakulva még.

 

 
Duncan Dicks’ L2L methods: Ezekben a metódusokban sok rövidítést tanulhatunk a többi rendszerhez nagyon jól hasznosítható mind a ZB, mind a Fridrich metódushoz is. Lényegében minden olyan metódushoz ami a szintező módszert veszi alapul. Szerintem érdemes beleolvasni.

 

 
Vandenbergh-Harris method: Ez az első ugródeszka a ZB metódus megtanulásához itt végül is a COLL-t kel szinte csak megtanulni.

 

 
Vandenbergh-Harris variation 1: ez a második lépés a ZB metódus megtanulásához itt a ZBF2L-t kell megtanulni (mint az előbb írtam 306 algoritmus)

 

 
Vandenbergh-Harris variation 2: ez megint csak a ZB metódus lépése (itt 493 algoritmust kell megtanulni). Ha ezt megtanulod, akkor mér csak egy morzsányi van hátra, hogy tudd a teljes ZB-metódust.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.